Thursday, December 29, 2011

Ni lebih sweet dari sume movie yang sweet wooo!


Fuh...fuh...fuh...(meniup2 laman blog yang dah lama bersawang...)

Alhamdulillah, segala puji bagi Allah yang masih mengirimkan kekuatan, untuk saya menulis. Masih memberikan kesempatan waktu untuk berkongsi mengenai apa yang saya peroleh, sepanjang kembara ke bumi UK dan Spain.

Insya Allah, untuk edisi pertama perkongsian ini, saya nak share mengenai satu kisah yang diceritakan seorang sister dari bumi London, UK sewaktu program Perhimpunan Musim Sejuk kami.. Tapi, sori la ye, saya tak ingat bulat2 cam akak tu share, tapi insya Allah, core of the story ni still sama.

Diceritakan, kisah ini berlaku pada zaman Nabi Isa. Waktu tu,kemarau yang teruk, takde air. Maka Nabi Isa dan para pengikutnya bersembahyang dan berdoa beramai2 di sebuah kawasan, memohon hujan.

Tunggu, punya tunggu, hujan tak turun2.

Lantas, Nabi Isa bertanya kepada Allah, “Wahai Tuhanku, Ya Allah, mengapa Engkau tak turunkan hujan, sedangkan kami telah berdoa, meminta kepada Engkau?”

Maka Allah menjawab, “Sesungguhnya, ada di antara pengikutmu yang berdoa ini telah melakukan dosa.”

Lantas, Nabi Isa bertanya kepada pengikutnya, “Keluarlah sesiapa di antara kamu yang telah berbuat dosa, kerana sesungguhnya Allah tidak akan memperkenankan doa kita dengan adanya orang ini.”

Haaaa...cuba teka, ada tak yang bangun???

Jeng3...mestilah takde!

Cuba bayangkan kalau kita berada dalam situasi yang sama, mesti akan terbisik dalam hati kita, “Uisy, harap2 ada la orang lain yang bangun...Ohhh, please, malunya nak bangun kalau akulah orang yang Allah maksudkan tu!”

Mereka menunggu lagi, dan lagi..takda juga orang yang bangun.

Namun, tau tak adik2, dalam kelompok manusia yang berdoa tu, ada seseorang dari kalangan mereka, yang berdoa, senyap2 dalam hatinya...

“Ya Allah, sesungguhnya,sudah 40 tahun aku melakukan dosa..Dan selama 40 tahun itu juga, Ya Allah, Kau menjaga aibku..Kau tidak mendedahkannya kepada sesiapapun..Ya Allah, untuk kali ini, aku pohon Ya Allah, ampunilah dosaku Ya Allah, dengan rahmat dan kasih sayangMu..”


Maka seketika kemudian, Allah memberitahu Nabi Isa bahawa permintaan mereka untuk hujan telah dimakbulkan.

“Wahai Isa, ketahuilah sesungguhnya, permohonan kamu meminta hujan telah dimakbulkan. Ketahuilah ada seorang hambaKu dari kalangan kamu yang telah berdoa kepadaku dengan tulus ikhlas, maka aku kabulkan permintaannya.”

Nabi Isa sangat gembira, lantas bertanya lagi kepada Allah.

“Ya Allah, beritahulah aku siapakah orang itu, agar aku dapat bergembira bersamanya, kerana ampunanMu keatasnya.”

Haaaaa, pastu, nak tau tak Allah jawab apa?? =) Ni yang best ni!

Allah jawab, “Wahai Isa, ketahuilah, sesungguhnya, selama 40 tahun dia melakukan dosa, Aku masih menutup aibnya. Maka, takkanlah sekarang, pada saat ini, setelah Aku mengampuninya, Aku mahu membuka aibnya?”

Dan akhirnya, Allah menurunkan hujan tanpa ada sesiapa pun yang bangun...=)

Subhanallah...apa perasaan semua orang?

Terharu x baca kisah ni?

Sweet kan Allah?

Pada saat saya dengar kisah ni, rasa terharu sangat...

Ya, memang sangat betul apa yang berlaku dalam kisah ni. Selama hampir dah berapa tahun kita hidup, pernah tak Allah buka aib kita, dosa2 kita kepada orang lain?

Betapa Ar-Rahmannya Allah itu, sampaikan dia jaga aib kita, daripada orang lain tahu, walau sebesar manapun dosa kita.

( mode:Istighfar...)

Pernah tak kita bersyukur dengan nikmat ini? Selalukah kita berterima kasih pada Allah atas rahmatNya ini? Mungkin juga,kita dah x rasa pun bahawa selama kita hidup ini, Allah yang menjaga aib kita. Kita x sedar..

Betapa banyak nikmat yang kita dapat setiap saat, setiap detik, atas rahmat dan kasih sayang Allah..Tapi berapa banyak kali pula kita mengucapkan syukur kepada Allah, atau sekurang2nya, terbisik dalam hati kita rasa untuk berterima kasih kepada Allah?

(mode:Istighfar...)

Saya tinggalkan persoalan ni untuk renungan kita bersama..

(p/s: Ayuh, kita tanamkan azam dan berusaha untuk menjadi hambaNya yang bersyukur? Masih belum terlambat lagi...=D )


No comments:

Post a Comment