Saturday, October 20, 2012

Wonder..

ALLAH WORKS IN WONDER.
AND I ALWAYS WONDER WHAT IS THE WONDER ALLAH IS ACTUALLY PLANNING FOR ME?

Alhamdulillah baru saja selamat tiba di bumi Shamrock semalam, setelah pulang ke Malaysia selama 2 minggu.

Sungguh, tiada daya upaya melainkan dengan kehendakNya.
Sungguh tanpa kekuatan dari Allah, tak mampu untuk saya berdiri lagi dan meneruskan semuanya..

Dalam usia semuda 21 tahun, saya tak sangka begitu cepat Allah ambil perkara yang cukup besar dalam hidup saya, arwah abah saya.
Saya tak sangka selepas ni, saya takkan ada seseorang lagi untuk saya panggil abah..
Dan saya tak sangka, cuti summer lepas merupakan kali terakhir saya dapat sentuh arwah abah, berbual panjang dengannya dalam keadaan arwah abah masih sihat.

Pemergian yang tak disangka-sangka..

Sungguh, Allah works in wonder..

Flashing back to my college life in KMB..

"Kenapa saya dapat twinning program? Saya nak full course di oversea..Never come across my mind that I would take a twinning program? Why oh why?!"

Dan akhirnya saya dapat jawapannya sekarang..

Kerana Allah nak saya jaga Mama dan adik saya di Malaysia.. Dan Dia tahu, barangkali, kalau Dia izinkan saya ke oversea lebih lama, mungkin itu tidak baik untuk kami sekeluarga..

...

Dan Dia juga tahu, Dia akan ambil abah saya pada saat saya masih di oversea lagi..
...

Sungguh, tak mudah hadapi ujian ini.. Bila mana orang disekeliling mengatakan, "Allah menguji awak, utk ajar awak letakkan kebergantungan awak sepenuhnya kepada Dia saja..", deep in my heart, I would say, "easy said than done, people.."

I would have to admit, bila mana Allah ambil arwah abah, sebahagian dari diri saya juga hilang..
Being the only daughter in my family, who are very close with the arwah, surely this is not easy..

Sewaktu arwah abah di hospital, saya bermonolog dalaman diam-diam..
"Allah, adakah aku benar-benar dah bersedia untuk kehilangan abah sekarang?"
...

Saya bukan robot yang tiada perasaan, maka saya tahu, tentunya pemergian awah abah suatu yang akan ditangisi..
Dan saya tahu, saya bukan super saiya yang boleh recover dalam masa sehari dua..
...

Mengharapkan kekuatan luar biasa dari Allah utk menghadapi ujian sebesar ini..

ALLAH WORKS IN WONDER..
AND I DO WONDER, WHAT IS THE WONDER ALLAH IS ACTUALLY PLANNING FOR ME?

... ONLY TIME WILL TELL...

Perhaps, the wonder Allah is planning for me is indeed very big and special, and that's why He would have to take someone really special and important in my life...

Allah, make me strong..
Make my Mama strong..
Make my siblings strong..
Make my whole family strong..

ALLAH WORKS IN WONDER..
AND I DO HOPE TO SEE WHAT IS THE WONDER HE IS PLANNING FOR ME..

I DO HOPE..
AND I DO PRAY..




Wednesday, September 26, 2012

Power ranger..

Saya nak mulakan post hari ni dengan satu 'poll'..
Jeng3...

"Siapa yang suka tgk cerita adiwira masa zaman kecik-kecik dulu, eg : Otromen ke, Eksen Kamen ke, go go Power Rangers ke, etc (ok, x larat nak tulis, banyak sangat..)?

Saya kira ramai antara kita, (mungkin juga setiap dari kita) tak pernah terlepas daripada mengagumi watak adiwira yang pernah kita tonton suatu ketika dahulu..

The same goes to me. 
Zaman kanak-kanak saya dipenuhi dengan watak-watak adiwira yang pelbagai. Mungkin tak perlu saya sebutkan satu-satu, (err, kerana bukanlah tujuan saya menulis post ni untuk menyenaraikan watak-watak tersebut), tetapi cukuplah saya katakan penangan watak-watak adiwira ni berjaya membuatkan saya berangan-angan juga nak jadi seperti mereka suatu hari nanti..

Masa berlalu dan akhirnya saya membesar.. Dan semakin banyak yang saya lihat dan belajar..

Berteraskan logik bahawa saya tak mungkin akan dapat menjalani kehidupan seperti watak adiwira kesayangan saya (err, mungkin saya mengharapkan ada power ke, cam otromen tu) maka akhirnya angan-angan saya semakin lama, semakin dilupakan..

TAPI..

Betulkah saya takkan boleh menjadi seperti watak adiwira kesayangan saya yang boleh menyelamatkan orang di kala memerlukan pertolongan, sentiasa kuat physically dan mentally?

Saya kira ramai yang akan senyum-senyum tatkala membaca entry saya ni..
Mungkin juga ramai yang tergetus persoalan, " Adakah tuan blogger ni betul-betul nak membicarakan persoalan picisan ni dengan kami? Apakah?! "

Begini sebenarnya..

Bila menempuh jalan dakwah dan tarbiyyah ni, saya tak dapat menafikan betapa sebenarnya saya sangat bersyukur kerana Allah menyuluhkan hidup saya dengan cahaya yang saya tak pernah dapat sebelum ni..

Cahaya menuju jalan kebenaran; redhaNya..
Yang menunjukkan saya yang mana putih, hitam dan kelabu..
Yang telah menarik dan menyucikan saya dari lumpur jahiliyyah yang mana ramai orang sedang sibuk bermain dengannya..

Dan saya akui, bila mana Allah telah memberikan cahaya tersebut, tidak dapat tidak, saya kena juga berusaha bersungguh-sungguh menjaganya, sebagai cara untuk menyatakan rasa kesyukuran terhadap nikmat terbesarNya ini..

Tapi daie itu juga manusia.. 
yang tak pernah terlepas dari bisikan syaitan dan hawa nafsunya..

Maka akan ada masa dan ketikanya, daie itu akan jatuh tersungkur, lagi dan lagi, atas jalan yang sumpah panjang dan berduri ni..

Sama macam watak power ranger yang kadang kala kalah, tersungkur bergolek-golek tatkala di 'fire' raksasa super jahat..

Saya juga begitu.. 
Selalu menghadapi kesukaran untuk bermujahadah..
Struggle yang sangat kuat sampaikan kadang kala saya sendiri tewas..
Ada juga ketikanya sampai saya merasa 'suffocated' dgn struggle yang saya sdg hadapi..
Rasa tak larat dan tak mampu..

Allahu Allah..
Air mata mengalir perlahan..

Dan syaitan akan terus membisikkan perasaan putus asa dan perasaan "Ekeleh, kau nak jadi daie lagi ke sekarang ni?? Ala-ala power ranger yang cukup gagah menentang musuhnya tu ke? Forget it, that's crap.. *Evil grin* "

Kalau ikut perasaan, mungkin saja saya takkan ada lagi di jalan ni..Naudzubillah... T_T

Tapi saya kira, mungkin sebenarnya ujian-ujian yang Allah kirimkan ni merupakan satu cara untuk Allah menunaikan hajat saya..

Granting my wish to be a power ranger.. :)

Kerana apa??

Kerana hakikatnya..
Seorang daie tu kena kuat, biar sehebat manapun ujian yang melanda..
Seorang daie tu kena sabar, biar sekuat mana pun dugaan melambai-lambai ke arahnya..
Seorang daie tu kena bermujahadah, biar sekencang mana pun taufan bisikan syaitan dan hawa nafsu melanda..

Bukankah sama macam watak power ranger yang saya idamkan tu?

*Senyum sorang-sorang*

Thank you Allah for this blessing of tarbiyyah..

p/s : Sdg bermujahadah, Allah is trying to make me strong by testing me with my weakest point.. Doakan saya terus kuat.. JZKK..


Friday, September 21, 2012

Bulatan gumbira?

Baru saja sampai ke rumah setelah berjumpa hadek2 terchenta di student accommodation yang nun jauh di sana..

Ok tarik nafas..hembus..
breathe in...
out...
in...
out...

...

Masih dalam mood terkejut dan terkedu dengan apa yang baru saya hadapi sebentar tadi..
Pening kepala pun ada jugak dibuatnya..

Sungguh, memang Allah nak tarbiyyah saya ni..

Sebenarnya saya berjumpa hadek-hadek terchenta untuk mengambil peluang cepu emas menawarkan tawaran paling hebat seumur hidup, hehe, menyertai bulatan gumbira..

Wahaha!

Errr...

Berjumpa dgn 2 hadek pertama..Mula-mula everything goes smoothly..
Tiba-tiba, saat saya menawarkan bulatan gumbira, salah seorang hadek ni bertanya kepada saya soalan yang cukup advance.. (Soalan apa tak perlu lah saya tuliskan ye)
Malah, setelah mengetahui background hadek tersebut, saya bertambah cuak nak bawa dia dalam bulatan gumbira ni..

Subhanallah..

Saya tahu Allah nak tarbiyyah saya melalui hadek tu..

Boleh saya katakan hadek tu jauh lebih baek dari saya..
Sampaikan bila dah tahu tentang hadek tu, saya rasa, "err, bole x orang lain yang bawa dia??"

Entahlah..bila saya dah jumpa mereka, seriyes rasa risau dan x tau camna nak bawa mereka..I mean, saya sangat la merasakan saya tak mampu nak bawa mereka. Sampai saya cakap dgn kawan saya, "Err, rasa nak terjun tingkat 2 ni sekarang.."

To be frank, dah lama saya tak bawa bulatan gumbira ni..
The last time pun, kira-kira 2 tahun lalu, tu pun saya rasa tak cukup gumbira dan bahagia..

Sungguh, memang berat amanah ni..
Amanah ummah..

T_T

Rasa nak nanges pun ada skrg, rasa x snang duduk pun ada skrg..

Allah...

Jujur..sebenarnya saya sendiri berasa sangat takut nak membawa bulatan gumbira..Malah saat saya diberitahu saya perlu membawa bulatan gumbira hadek-hadek yang baru tiba ni, saya seperti in denial.

Sungguh, saya tahu tugas ini berat..
Sunnah terbesar baginda Rasulullah SAW..

Air mata mengalir perlahan..

Saya cukup risau, kalau-kalau sayalah yang menjadi asbab, hadek tersebut menjauhi gerabak dakwah dan tarbiyyah..
Kerana saya merasakan saya tak cukup baek untuknya..

Cuma saya tahu, by hook or by crook, i juz have to lead the bulatan gumbira..

Ya Allah, moga Kau sentiasa betulkan niatku..
Tunjukkan aku jalan-jalanMu.."

note : masih lagi dalam perasaan resah gelisah..







Wednesday, September 12, 2012

Insomnia



Insomnia = penyakit tak boleh tidur..

Ever wonder camna agaknya orang yang mengalami insomnia ni?

"Err...mybe x dapat bayangkan kot..sbb x pernah merasai.."

Hehs.. :)

Okay, tukar soalan..

Pernah tak anda minum kopi dan malamnya anda tak dapat tidur sepanjang mlm dek kerana penangan kopi tersebut?

"Huisy, pernah! Macam zombie saya jadinya esok pagi tu..X bole focus nak buat kerja pape langsung.."

Hoho.. ^^,

Sejujurnya saya sndiri pun x pernah lagi mengalami insomnia ni, tp penangan x dapat tidur mlm sebab kena study utk exam, atau siapkan assignment yang deadline nya esok memang cukup mencabar..Boleh stress dibuatnya! Silap hari bulan, sesiapa yang salah cakap sikit je, kena fire macam watak adiwira 'otromen' dgn saya..

Okie dokie, tuan blogger, kami tau insomnia = penyakit x bole tidur..
jadi apa point anda nak bagi tau kami neh?

Hoho.. begini sebenarnya.. :)

Anda tahu ayat Kursi??

"Eh mesti la tau, dah tu nape?"

Haaaaa...

"...Allah tidak ada Tuhan melainkan Dia Yang Hidup kekal lagi terus menerus menguruskan (makhlukNya); tidak mengantuk dan tidak tidur..." 
                                                           Al-Baqarah, (2:255)

Okeh..
Perasan x, bila kita baca ayat Kursi ni (atau apa-apa ayat Quran yang lain), jarang sekali kita nak appreciate maknanya..

Kita hanya akan baca dan terus baca, lagi dan lagi..
Tapi terlupa utk menghayatinya..

Quran itu diturunkan utk difahami..utk dirasai dlm hati..
Insya Allah, barulah dapat membuahkan amal, kan?
Bak kata omputeh : Inside out.. (chewah!)

Cuba kita fikirkan yea..
Hakikat sebagai hamba, yang sudah semestinya banyak kelemahan, mesti susah nak terus berjaga, dan tak pernah tidur walau sekali pun dalam hidupnya..
Err, mungkin saya patut cakap, bukan setakat susah, tapi MUSTAHIL.. definitely!

Dan hakikat bila mana Allah kata, Dia terus menerus menguruskan hamba-hambaNya, tidak pula mengantuk dan tidak tidur, menggambarkan betapa hebatnya Allah.

Malah, Allah tak pernah walau sekali pun, terlupa nak bagi keperluan kita, eg: the air that we breath in.
Kalau Allah x nak bagi oksigen kepada kita, within 3 minutes, surely we're gonna be in brain death state..

Walaupun ada berjuta2 (errr..mungkin lebih dari itu) makhluknya di seluruh alam ni, bukan setakat Bumi, Galaksi Bima Sakti, makhluk yang dapat dilihat, yang tak dapat dilihat, semuanya Allah tak pernah lupa untuk mencukupkan keperluan mereka...

"Apa yang ada di langit dan di bumi selalu meminta kepadaNya. Setiap waktu Dia dalam kesibukan.
Maka nikmat Tuhanmu yang manakah yang kamu dustakan?"
                                                            Ar-Rahman (55:29-30)


Huuu.. kita ni, baru setakat assignment tulis essay dua tiga subjek, dah stress, depressed, terlupa ni la, itu la..

The point is, we always take for granted what we already have now..
Sebab mudah-mudah je dapat kan, jadi selalu lupa untuk mensyukuri nikmat Allah.
Nikmat yang Allah berikan, dari sekecil-kecil perkara, hingga sebesar-besar perkara.

Setelah saya menulis panjang lebar ni, JOM, lets make a change.. :)
Kalau dulu jarang-jarang sekali kita nak berterima kasih kepada Allah,
Kalau dulu kita kurang sekali memerhatikan alam sekeliling yang Allah ciptakan untuk penuhi keperluan kita,
Now its the time to change, people!

"Maka tidak pernahkah mereka berjalan di bumi, sehingga hati(akal) mereka dapat memahami, telinga mereka dapat mendengar? Sebenarnya bukan mata itu yang buta, tetapi yang buta ialah hati yang ada di dalam dada."
                                                              Al-Hajj (22:46)

Has the time not arrived for you to be a grateful servant?

-Allahu Allah-
TTTTTTT__________TTTTTTT

Note:
Semoga Allah memberikan saya kekuatan untuk terus mensyukuri nikmatNya..







Sunday, September 9, 2012

Compass

Alhamdulillah, segala puji bagi Allah yang mengizinkan saya untuk menulis di blog ni, setelah hampir sekian lama dalam 'silent mode'..

Alhamdulillah, alhamdulillah, alhmadulillah..

Baru saja pulang ke bumi Shamrock seminggu yang lalu..
Bayu lembut menyapa, seakan-akan mengalu-alukan kepulangan saya ke bumi ini, benua asing ini.

Semalam, adik-adik juniors yang bakal memulakan kehidupan baru mereka di sini, selamat tiba.
Usai berjumpa dengan mereka di kediaman masing-masing, saya bersama sahabat saya melangkah pulang ke rumah kami.

Hari ini, Allah menggerakkan hati saya untuk mendengar recording 'compass setting' satu program di Malaysia.. 

...

Compass setting = niat.
Itu yang saya dapat kutip semasa mendengar hampir separuh recording tersebut..

Nampak macam perkara yang sangat mudah, tapi cukup rumit dan besar maknanya..
Dan inilah yang ramai orang selalu lupa, termasuklah saya yang sangat banyak kelemahan ini..

Allah...

Setiap amal ditentukan dengan niat. Besar atau kecilnya nilai amalan itu, semuanya berdasarkan niat.

"Dan mereka memberikan makanan yang disukainya kepada orang miskin, anak yatim dan orang yang ditawan, (sambil berkata), : Sesungguhnya kami memberikan makanan kepadamu hanyalah kerana mengharapkan keredhaan Allah, kami TIDAK mengharap BALASAN dan TERIMA KASIH dari kamu..."
-Surah Al-Insan, (76:8-9)-

Subhanallah..

Saya reflect kembali perkara yang saya lakukan sehari demi hari..
Berapa banyak kali saya meletakkan Allah sebagai 'ultimate aim' saya dalam setiap perkara yang saya buat?
Berapa banyak kali pula, kepuasan diri, kegembiraan diri secara automatiknya menjadi hal yang paling diutamakan?

Allahu Allah..

Saya tak tahu nak jawab macam mana..

Dalam ayat Surah Al-Insan ni, Allah menceritakan ttg hambanya yang buat everything solely for Him, dan tidak mengharapkan apa-apa balasan pun, hatta ucapan 'terima kasih' pun tidak..

Hanya untuk redha Allah..

Allahu Allah..

Lately, saya perasan..Hati semakin kosong, entah mengapa, gelisah, bagai ada yang tak kena..
Tapi saya tak tahu apa penyebabnya..

"Allah ciptakan hati dengan satu ruang kosong yang hanya boleh diisi olehNya sahaja.."

Nah..itulah jawapannya..

Bila dah hampir 2 tahun di bumi orang ni, kita mengenal tarbiyyah di sini..dan kita mengharapkan agar kita dapat mnyampaikan indahnya rasa tarbiyyah itu kepada orang lain di luar sana yang masih lagi tidak tahu tentangnya.

Dan kadang kala kita lupa, kenapa kita perlu bersusah payah, mendekati adik-adik, sahabat-sahabat kita..

Mungkin juga barangkali kita dah ditanam dengan mindset: "Aku mesti bekerja di sini, meneruskan tarbiyyah..mesti!"

Tapi it ends up, kita tak tahu kenapa kita buat semua ni..

Is it bcoz sejak dulu lagi, tarbiyyah dah wujud di bumi Shamrock ini, maka saya kena teruskan? 
Sebab orang lain pun buat maka saya kena buat?
...
It's very subtle..
...
Mudah untuk L.O.S.T.

Syukur..
Allah mengirimkan recording ini utk saya refresh semula niat saya..
Dalam apa juga perkara yang saya buat..

Dakwah, study, semuanya..

Every single thing of it..

Semoga Allah terus memandu langkah saya, dan kita semua atas jalan dakwah ini..

Tak saya nafikan, susah untuk selalu refresh niat..
hanya semata-mata kerana Allah..

Saya akui, jalan ini takkan pernah mudah,
kerana sunnatullah, jalan ini memang payah dan panjang..

Tapi cukuplah Allah menjadi bekalan atas jalan ini..
Moga Allah redha... :)

"Ya Allah, bimbinglah kami..."





Wednesday, May 2, 2012

Kerinduan itu..





Alhamdulillah, segala puji bagi Allah yg masih mengizinkan saya untuk menulis lagi..
Masih mengurniakan saya ilham, detikan rasa dalam hati,
Mencelikkan mata hati untuk melihat dunia dari sisi yang lain, dgn kaca mata Islam, insya Allah..

Alhamdulillah, segala puji bagi Allah yang masih ingin memandang saya..
Alhamdulillah..

Sedang berjuang untuk menghadapi lagi 2 paper exam.
Alhamdulillah, dah berlalu 3 paper, moga Allah mengurniakan yang terbaik buat saya, buat agamaNya.

Pada saat sedang struggle dgn segala macam sistem dalam tubuh badan manusia, (sistem pernafasan, sistem cardio, etc..), kadang kala rasa lelah juga..
Diri meminta berehat seketika..

Mencari2 himmah(semangat) untuk meneruskan lagi perjuangan yang panjang ini..
Study, dakwah..semuanya..

Jari pantas menekan2 keyboard di laptop.
Cuba membaca2 artikel di internet, moga2 ada yang Allah kirimkan untuk mengisi semula himmah ini..

Tiba2 Allah mengirimkan satu rasa kerinduan dlm hati..
Pantas saya buka fb, melihat2 semula gambar jaulah ke Spain Disember 2011 lalu.

Bumi itu..
Bukit itu..
Laut itu..
Mezquita itu..
Giralda itu..
Alhambra, istana merah itu..

Ya..
Saya rindukan mereka..
Saya rindukan semua itu...

Entah..lately, saya sangat merindui tanah itu..
Seringkali saya membayangkan, bagaimana hebatnya Islam waktu itu..

Bagaimana amannya keadaan waktu itu..

Oh, bagaimana idealnya dunia waktu itu!

Semua tunduk pada Islam yang adil, yg diturunkan Allahu Rahman kepada hamba-hambaNya.

Saya baca pula berita tentang dunia sekarang. Kadang kala, terasa macam tak mahu buka newspaper lagi, penat baca tentang dunia yang sedang tenat.

Penat baca tentang semua kekalutan ini..

Teringat kata2 Lauren Booth, "dalam kita mengalami kekalutan ini, sebenarnya, 'up there' semuanya, ok.."

Saya rasa nak menangis..
Benar kata dia..
Dunia sangat kalut..

Semua meminta2 solution, ttg kekalutan ini, tp mereka tak sedar ttg Islam yang dah lama menjadi solution ini..
Terbukti di zaman Abbasiyah di Andalusia..

Setiap kali saya melihat gambar2 jaulah ke Andalusia, Spain..
Saya sebak..

Saya mengaku, saya mengharapkan dunia yang ideal sebegitu..
Dan saya tak tahu adakah saya sempat untuk melihat dunia yang ideal sebegitu..

Wallahu' alam..

Tapi, saya sedar.
Allah preserve Andalusia untuk kita belajar daripada sejarah dulu.
Agar kita tak mengulangi kesilapan yang sama, lalai kepada dunia setelah berbagai2 nikmat Allah beri..

Allah preserve Andalusia..
Bukanlah untuk kita menangisi saja, mengenang masa lalu..

Terus hidup dalam angan2 kita, ttg dunia yang ideal..

Bukan sisters..Bukan begitu..

Saya tahu,
Memang pahit..
Pahit bila melihat Mezquita kita dah dirampas dari kita..
Alhambra kita dah diambil dari kita..
Giralda kita, menara azan kita dah menjadi Cathedral..

Saya faham..
Kerana saya juga rasakan kepahitan yang sama..

Memetik kata2 Imam Hasan Al-Banna:
“Janganlah kalian berputus asa..Sesungguhnya berputus asa itu bukanlah sifat seorang Muslim. Bahawasanya kenyataan hari ini adalah mimpi semalam, dan mimpi hari ini adalah hakikat masa depan." (quoted from  http://muharikah.com/archives/3491/ )
Perjuangan perlu diteruskan lagi..
Ya..
Perlu..
Meskipun pahit..
Meskipun kita tak dapat merasakan manisnya dunia yang ideal itu..

Kerana kita punya amanah..
Untuk berusaha meletakkan dunia ini kepada tahap yang ideal itu,
bila seluruh alam ini tunduk kepada Allah..

Seluruhnya...tunduk kepada Allah..
Hanya Allah..

Moga kerinduan kepada tanah itu, menjadi penguat semangat untuk berusaha..
Moga niat ini sentiasa disucikan..

Allah, pandulah kami..terimalah amal2 kami yg sedikit ini..



Saturday, January 28, 2012

Hakikat yang kita selalu lupa...

Post kali ni, takde apa yang saya nak tuliskan..cuma sekadar nak berkongsi ttg sesuatu yang sering kita lupa...

(p/s: sori, post sambungan cerita di spain tu, erm....abaikan je la...ada benda yang lebih penting, insya Allah...)


video

Sunday, January 1, 2012

Kembara bumi Andalusia, Sepanyol 2


Day 2-Seville:bumi yang membuahkan pelbagai rasa..

Haaa, meh nak sambung story trip ke Spain ni..

Setelah penat dan bermalam di hostel di Seville ni, pagi esoknya, kami berenam pun memulakan kembara penjelajahan kami di bandar ni pula. 2 tempat yang kami tuju: Alcazar the fortress dan Giralda.

Haaaa, Alcazar ni, kubu pertahanan tentera Islam+istana. Besar, dan mengagumkan. Sebelum kami menjelajah lebih jauh lagi dalam kawasan ni, salah seorang sister telah berkongsi kisah dengan kami.


Di Alcazar ni, ada suatu sudut, namanya “The Courtyards of the Maiden” (baca: Patio de las Doncellas) yang mana dikaitkan dengan satu legend. Penganut2 Kristian mendakwa, bahawa tentera Islam menuntut 100 orang anak gadis (baca:maiden) daripada kerajaan Kristian di Iberia sebagai bayaran jizyah.

Spontaneous, terpacul dari mulut saya: "Tak, diorg tipu! Bohong!"

Kerana apa?

Kerana kita tahu dan yakin, Islam tak akan pernah mengajar umatnya menganiayai orang lain, biarpun berlainan agama.

Tapi apa signifikannya story tentang Patio de las Doncellas ni?

Legend ni menjadi titik tolak penganut2 Kristian menjayakan bersungguh2 Reconquista movement.

Reconquista???

Apakah??

OK, saya story sikit je lah ye pasal Reconquista ni, sbb pjg critanya. Kalau nak tahu lebih lanjut, Inche Google sedia berkhidmat.Eh..=D

Secara umumnya, Reconquista ni adalah gerakan pihak Kristian menawan semula kawasan2 di Andalusia yang berada di bawah penguasaan Empayar Islam. Mereka menggunakan legend Patio de las Doncellas untuk menimbulkan kesedaran kpd penganut2 kristian bahawa mereka harus bangkit, demi nasib dan masa depan mereka.

Pada saat saya menulis ni, terdetik dalam hati saya, “Oh, ramai orang tak tahu cerita benar, diorang ditipu...”

Tapi kemudian saya terfikir lagi.

"Tapi, kalau pun orang2 bukan Islam sekarang, melihat akhlak umat Islam sekarang, mungkin saja mereka benar2 percaya dengan legend Patio de las Doncellas tu."

...Kerana hakikatnya, umat Islam sekarang tak mencerminkan wajah sebenar Islam..

Teringat saya pada kata2 seseorang yang convert to Islam.

"Kalaulah aku melihat akhlak umat Islam untuk mengenali dan menilai Islam, nescaya aku takkan masuk Islam."

(mode:muhasabah)

Dalam keterkejutan dan kesedihan mendengar crita legend of Patio de las Doncellas ni, saya melangkah, dan melangkah lagi, meninjau2 kawasan istana ni. Bila terpandang je ukiran2 dalam bahasa Arab (wpun saya tak dapat baca details tulisan tu, dek kerana saya ni tak berapa nak celik khat...T_T), saya tersenyum..

Terdetik dalam hati saya, “EH! Islam hebat tau! Istana yang korang sume masuk ni, orang Islam yang buat,tahu! X caya? Tgk tuuuuu..(sambil memandang ukiran2 tu)”

[Senyum nampak gigi....=D]

Haaaa, ni belum habis lagi story di Alcazar ni...

Biasalah, bila mana Kristian dah dapat semula tanah Seville ni, tentulah mereka akan berusaha sehabis daya nak hilangkan kesan2 Islam pernah menguasai tanah ni. Buktinya, dalam kawasan istana ni, ada bahagian yang telah ditambah2 oleh pihak Kristian (eg:fountain yang ada patung2, etc)..

Bila saya masuk je kawasan yang dah ditambah2 ni, rasa macam melangkah ke alam lain pulak..beza sangat, kontra yang ketara antara seni bina Islam dan Kristian.

Ya, memang Islam tak membenarkan hiasan berupa patung2..

Berbeza dgn masyarakat barat yang mungkin menganggap sculpture2 yang halus ukirannya tu lah yang menjadikan sesuatu tmpat cantik.

Kalau dilihat di kubu2, istana2, semuanya hiasan bermotifkan bunga, ataupun ukiran2 khat yang mencoretkan ayat2 Quran, atau puji2an kpd Allah..Tapi, pun begitu, hasil binaan kesenian Islam masih mampu menyinar, cantik..=)

Hakikatnya, satu benda yang saya belajar dari seni bina ni =

--Apa yang majority manusia anggap cantik tu, tak semestinya cantik pada pandangan Allah.. Dan hakikatnya, Allah yang mengizinkan kita untuk melihat suatu seni tu cantik..

***

Haaa, dah penat jalan2 di Alcazar, kami ke Giralda pula, yang kini dikenali sebagai Bell Tower, situated juz opposite of Alcazar...

Nak tau story Giralda pula??? =D

Meh datang dekat, nak crita ni..

Giralda ni asalnya minaret, untuk melaungkan azan semasa zaman empayar Islam berkuasa. Bila tiba time nak azan je, akan ada seseorang yang akan menunggang kuda, naik ke Giralda ni untuk melaungkan azan..

Tapi yang sedihnya, sekarang, setelah Kristian ambil alih, Giralda bukan lagi tempat untuk melaungkan azan, bukan lagi tempat yang dapat menghebahkan kalimah2 Allah, sebaliknya dijadikan Bell Tower yang merupakan sebahagian daripada kawasan Cathedral de Seville.. T_T (rujuk gambar di atas.)

Selesai kisah di Giralda, skrg nak cari tempat makan lunch pula...

***

Pusing punya pusing, ada la restoran yang serve seafood paella (paella ni makanan trad Spanish, made from rice)..Haaa, ada story best kat sini..

Best tu bukan la sebab dapat makan paella tu, tapi, best sebab jumpa seorang muslim lady yang jadi waitress kat restoran ni. Namanya Malika.

Malika ni tak pandai cakap English sangat...

errr, dan memang kami ada masalah nak communicate. (-_-')

Tapi apa yang mengharukan saya, Malika ni, memang nampak sangat gembira bila jumpa kami.

Riak wajahnya, senyumannya, layanannya, tingkah lakunya...

Seolah2 nak menggambarkan pada kami rasa excited dan terujanya dia dapat berjumpa muslim girls lain, setelah mungkin sekian lama dia hidup dalam komuniti masyarakat Kristian di Seville.

Sambil buat gaya dengan tangannya, (ala2 cam nak pakai tudung), Malika beritahu kami, sewaktu kerja, dia x dibenarkan bertudung.

Dia pandang kami, pandangan seribu makna..

Saya faham, barang kali, dia terpaksa melakukan sedemikian untuk cari rezeki untuk keluarganya..

Salah seorang dari kami bercakap, (let say si A)"Kesian dia kan, terpaksa buka auratnya..."

Seorang lagi menjawab (si B), "Hurm...kalau dah buka tudung tu, susah nak pakai balik."

Si A jawab pula, " Awak, kita kena faham situasi dia. Mungkin dia benar2 terdesak dan terpaksa, dalam komuniti masyarakat sebegini, yang boleh dikatakan agak sensitif bila sebut tentang Islam, bila lihat orang bertudung. Mungkin dia mangsa keadaan di sini.Mungkin dia tak dapat kekuatan lagi.."

Malika berkali2 tanya kami, tentang Quran, adakah kami membacanya? Punya semangatnya Malika ni, wpun x brapa fasih cakap inggeris, dia sanggup tulis atas tisu, apa yang dia maksudkan.

(p/s:saya masih simpan kertas tisu tu..)

Bahkan, dia sanggup panggil kawannya yang juga waitress, tapi fasih berbahasa inggeris utk tlg translate apa dia nak cakap kpd kami. Subhanallah, rasa nak mengalir air mata jumpa dia ni.

Mungkin certain orang akan tertanya2, eh, jumpa waitress muslim je kot. Apa nak mengharukan pulak?

Hurm..bagi saya, saya tersentuh dengan kesungguhan Malika, untuk berbicara dengan kami...

Dengan bahasa yang berbeza, kami masih boleh memahami satu sama lain.

Kerana Allah mengizinkannya berlaku..

Satu lagi rasa yang terdetik dalam hati saya tatkala mengetahui Malika terpaksa tidak bertudung untuk bekerja, ialah:

"Alangkah bagusnya kalau ada ramai Muslim macam Saidina Abu Bakar radiallahu anhu yang kaya raya."

Nak tahu kenapa?

Mungkin dengan adanya orang2 macam ni, wanita2 muslim macam Malika tak perlu lagi bekerja di tempat2 yang mendiskriminasi haknya untuk menutup aurat, sebab orang2 kaya ni mampu provide pekerjaan mereka.

Dah selesai makan tu, kami siap2 amik wuduk di “aseos” (baca:toilet) restoran tu. Saya orang paling last amik wuduk. Tgh2 amik wuduk tu, tetiba ada orang ketuk pintu, “Bueno??Desperado!”

Aiyyoooo..saya baru masuk, dan dah buka tudung ni..

Saya pun segera berwuduk, dan keluar. Bila keluar je, seorang mak cik yang tgh tggu toilet tu, tepuk tangan, dan cakap dengan kuat serta ketawa: “Hallelujah!”

Entahlah,saya merasakan mak cik tu nak ejek saya. Mungkin sebab dia nampak seorang muslim girl yang bertudung keluar, maka dia pun tepuk la tangan kuat2..

Dan saya berlalu dengan hati yang panas membara..berasap!

Saya keluar lalu mengadu dengan kawan2 yang lain. Tapi yelah, bila tengah marah, nasihat apa pun susah nak masuk.

Seorang sahabat ni cakap: “Ooh, biar je lah dia..”

Hurm, tapi dek kerana iman yang tengah nipis tahap kulit bawang, dan syaitan yang mencucuk2, akhirnya, terpacul dari mulut saya dengan nada marah; “Awak tak kena, boleh la!!”, lantas berjalan mendahului semua orang...

Maka syaitan bersorak gembira..

Dan bunga2 ukhuwah yang baru nak berkembang hampir saja layu..kering..

Astaghfirullahalazim....

Mudah betul saya melenting..

Cepat benar saya melatah..

Tengah berjalan seorang diri tu, teringat ayat Allah tentang salah satu ciri Ibadurrahman..

Allah kata :

"Adapun hamba-hamba Tuhan yang Maha Pengasih itu adalah orang-orang yang berjalan di bumi dengan rendah hati dan apabila orang-orang bodoh menyapa mereka, (dengan kata2 yang menghina), mereka mengucapkan, "Salam"... " (al-Furqan, 25:63)

Mengucapkan salam, perkataan yang baik...

Bukannya melepaskan kemarahan kpd orang lain, tahu??

Ok...rasa malu dgn diri sndiri..T_T

Kami jalan lagi, wpun dalam suasana agak tegang tu, masuk ke sebuah kedai baju (sbb nak solat di fitting room kat situ.) Hurm...rupanya, banyak Allah nak ajar..Hakikatnya, selain ciri2 Ibadurrahman tadi tu, ada satu lagi yang Allah nak ajarkan pada saya.

Nak tau apa?

Ukhuwwah...

***

Camni ceritanya..bila dah solat tu, kami tgk2 baju. Saya ni pulak muka masih laaaa muncung, boleh disangkut hanger!

Tapi, time muncung2 tu, roomate saya yang turut menyertai trip kami ni seakan2 memperlihatkan sisi dirinya yang lain.

Huh??

Mesti pembca nak cakap, "Ok, x faham..." =D

Sebabnya, saya tau, dia bukanlah seorang yang ala2 sweet2 gitu..dia jenis orang yang straight forward, dan x terlalu hiperbola kalau dikatakan, dia seorang yang tidak begitu expressive(ni berdasarkan pemerhatian saya).

Tapi la kan..nak cakap betapa dia berusaha nak gembirakan saya balik, dia amik baju kat rak2 tu, dan acu2 kat saya. Saya pulak yang pelik, eh budak ni??

Bila fikir2 balik, kadang kala, kita ni, mungkin bukan pun jenis orang yang sweet ke, apa ke, tapi dek kerana ukhuwwah, maka kita gagahkan juga diri ni untuk jadi sweet, untuk hiburkan sahabat kita..=)

Ukhuwwah kerana Allah...

Akhirnya, petang tu, kami ke bus station Seville untuk ke bumi seterusnya, Cordoba!

Seville-rasa yang bercampur baur....Aaaah, hari yang cuuuuuuuukup panjang!

Next post: Mengharap suria di Cordoba! =)