Saturday, January 28, 2012

Hakikat yang kita selalu lupa...

Post kali ni, takde apa yang saya nak tuliskan..cuma sekadar nak berkongsi ttg sesuatu yang sering kita lupa...

(p/s: sori, post sambungan cerita di spain tu, erm....abaikan je la...ada benda yang lebih penting, insya Allah...)


video

Sunday, January 1, 2012

Kembara bumi Andalusia, Sepanyol 2


Day 2-Seville:bumi yang membuahkan pelbagai rasa..

Haaa, meh nak sambung story trip ke Spain ni..

Setelah penat dan bermalam di hostel di Seville ni, pagi esoknya, kami berenam pun memulakan kembara penjelajahan kami di bandar ni pula. 2 tempat yang kami tuju: Alcazar the fortress dan Giralda.

Haaaa, Alcazar ni, kubu pertahanan tentera Islam+istana. Besar, dan mengagumkan. Sebelum kami menjelajah lebih jauh lagi dalam kawasan ni, salah seorang sister telah berkongsi kisah dengan kami.


Di Alcazar ni, ada suatu sudut, namanya “The Courtyards of the Maiden” (baca: Patio de las Doncellas) yang mana dikaitkan dengan satu legend. Penganut2 Kristian mendakwa, bahawa tentera Islam menuntut 100 orang anak gadis (baca:maiden) daripada kerajaan Kristian di Iberia sebagai bayaran jizyah.

Spontaneous, terpacul dari mulut saya: "Tak, diorg tipu! Bohong!"

Kerana apa?

Kerana kita tahu dan yakin, Islam tak akan pernah mengajar umatnya menganiayai orang lain, biarpun berlainan agama.

Tapi apa signifikannya story tentang Patio de las Doncellas ni?

Legend ni menjadi titik tolak penganut2 Kristian menjayakan bersungguh2 Reconquista movement.

Reconquista???

Apakah??

OK, saya story sikit je lah ye pasal Reconquista ni, sbb pjg critanya. Kalau nak tahu lebih lanjut, Inche Google sedia berkhidmat.Eh..=D

Secara umumnya, Reconquista ni adalah gerakan pihak Kristian menawan semula kawasan2 di Andalusia yang berada di bawah penguasaan Empayar Islam. Mereka menggunakan legend Patio de las Doncellas untuk menimbulkan kesedaran kpd penganut2 kristian bahawa mereka harus bangkit, demi nasib dan masa depan mereka.

Pada saat saya menulis ni, terdetik dalam hati saya, “Oh, ramai orang tak tahu cerita benar, diorang ditipu...”

Tapi kemudian saya terfikir lagi.

"Tapi, kalau pun orang2 bukan Islam sekarang, melihat akhlak umat Islam sekarang, mungkin saja mereka benar2 percaya dengan legend Patio de las Doncellas tu."

...Kerana hakikatnya, umat Islam sekarang tak mencerminkan wajah sebenar Islam..

Teringat saya pada kata2 seseorang yang convert to Islam.

"Kalaulah aku melihat akhlak umat Islam untuk mengenali dan menilai Islam, nescaya aku takkan masuk Islam."

(mode:muhasabah)

Dalam keterkejutan dan kesedihan mendengar crita legend of Patio de las Doncellas ni, saya melangkah, dan melangkah lagi, meninjau2 kawasan istana ni. Bila terpandang je ukiran2 dalam bahasa Arab (wpun saya tak dapat baca details tulisan tu, dek kerana saya ni tak berapa nak celik khat...T_T), saya tersenyum..

Terdetik dalam hati saya, “EH! Islam hebat tau! Istana yang korang sume masuk ni, orang Islam yang buat,tahu! X caya? Tgk tuuuuu..(sambil memandang ukiran2 tu)”

[Senyum nampak gigi....=D]

Haaaa, ni belum habis lagi story di Alcazar ni...

Biasalah, bila mana Kristian dah dapat semula tanah Seville ni, tentulah mereka akan berusaha sehabis daya nak hilangkan kesan2 Islam pernah menguasai tanah ni. Buktinya, dalam kawasan istana ni, ada bahagian yang telah ditambah2 oleh pihak Kristian (eg:fountain yang ada patung2, etc)..

Bila saya masuk je kawasan yang dah ditambah2 ni, rasa macam melangkah ke alam lain pulak..beza sangat, kontra yang ketara antara seni bina Islam dan Kristian.

Ya, memang Islam tak membenarkan hiasan berupa patung2..

Berbeza dgn masyarakat barat yang mungkin menganggap sculpture2 yang halus ukirannya tu lah yang menjadikan sesuatu tmpat cantik.

Kalau dilihat di kubu2, istana2, semuanya hiasan bermotifkan bunga, ataupun ukiran2 khat yang mencoretkan ayat2 Quran, atau puji2an kpd Allah..Tapi, pun begitu, hasil binaan kesenian Islam masih mampu menyinar, cantik..=)

Hakikatnya, satu benda yang saya belajar dari seni bina ni =

--Apa yang majority manusia anggap cantik tu, tak semestinya cantik pada pandangan Allah.. Dan hakikatnya, Allah yang mengizinkan kita untuk melihat suatu seni tu cantik..

***

Haaa, dah penat jalan2 di Alcazar, kami ke Giralda pula, yang kini dikenali sebagai Bell Tower, situated juz opposite of Alcazar...

Nak tau story Giralda pula??? =D

Meh datang dekat, nak crita ni..

Giralda ni asalnya minaret, untuk melaungkan azan semasa zaman empayar Islam berkuasa. Bila tiba time nak azan je, akan ada seseorang yang akan menunggang kuda, naik ke Giralda ni untuk melaungkan azan..

Tapi yang sedihnya, sekarang, setelah Kristian ambil alih, Giralda bukan lagi tempat untuk melaungkan azan, bukan lagi tempat yang dapat menghebahkan kalimah2 Allah, sebaliknya dijadikan Bell Tower yang merupakan sebahagian daripada kawasan Cathedral de Seville.. T_T (rujuk gambar di atas.)

Selesai kisah di Giralda, skrg nak cari tempat makan lunch pula...

***

Pusing punya pusing, ada la restoran yang serve seafood paella (paella ni makanan trad Spanish, made from rice)..Haaa, ada story best kat sini..

Best tu bukan la sebab dapat makan paella tu, tapi, best sebab jumpa seorang muslim lady yang jadi waitress kat restoran ni. Namanya Malika.

Malika ni tak pandai cakap English sangat...

errr, dan memang kami ada masalah nak communicate. (-_-')

Tapi apa yang mengharukan saya, Malika ni, memang nampak sangat gembira bila jumpa kami.

Riak wajahnya, senyumannya, layanannya, tingkah lakunya...

Seolah2 nak menggambarkan pada kami rasa excited dan terujanya dia dapat berjumpa muslim girls lain, setelah mungkin sekian lama dia hidup dalam komuniti masyarakat Kristian di Seville.

Sambil buat gaya dengan tangannya, (ala2 cam nak pakai tudung), Malika beritahu kami, sewaktu kerja, dia x dibenarkan bertudung.

Dia pandang kami, pandangan seribu makna..

Saya faham, barang kali, dia terpaksa melakukan sedemikian untuk cari rezeki untuk keluarganya..

Salah seorang dari kami bercakap, (let say si A)"Kesian dia kan, terpaksa buka auratnya..."

Seorang lagi menjawab (si B), "Hurm...kalau dah buka tudung tu, susah nak pakai balik."

Si A jawab pula, " Awak, kita kena faham situasi dia. Mungkin dia benar2 terdesak dan terpaksa, dalam komuniti masyarakat sebegini, yang boleh dikatakan agak sensitif bila sebut tentang Islam, bila lihat orang bertudung. Mungkin dia mangsa keadaan di sini.Mungkin dia tak dapat kekuatan lagi.."

Malika berkali2 tanya kami, tentang Quran, adakah kami membacanya? Punya semangatnya Malika ni, wpun x brapa fasih cakap inggeris, dia sanggup tulis atas tisu, apa yang dia maksudkan.

(p/s:saya masih simpan kertas tisu tu..)

Bahkan, dia sanggup panggil kawannya yang juga waitress, tapi fasih berbahasa inggeris utk tlg translate apa dia nak cakap kpd kami. Subhanallah, rasa nak mengalir air mata jumpa dia ni.

Mungkin certain orang akan tertanya2, eh, jumpa waitress muslim je kot. Apa nak mengharukan pulak?

Hurm..bagi saya, saya tersentuh dengan kesungguhan Malika, untuk berbicara dengan kami...

Dengan bahasa yang berbeza, kami masih boleh memahami satu sama lain.

Kerana Allah mengizinkannya berlaku..

Satu lagi rasa yang terdetik dalam hati saya tatkala mengetahui Malika terpaksa tidak bertudung untuk bekerja, ialah:

"Alangkah bagusnya kalau ada ramai Muslim macam Saidina Abu Bakar radiallahu anhu yang kaya raya."

Nak tahu kenapa?

Mungkin dengan adanya orang2 macam ni, wanita2 muslim macam Malika tak perlu lagi bekerja di tempat2 yang mendiskriminasi haknya untuk menutup aurat, sebab orang2 kaya ni mampu provide pekerjaan mereka.

Dah selesai makan tu, kami siap2 amik wuduk di “aseos” (baca:toilet) restoran tu. Saya orang paling last amik wuduk. Tgh2 amik wuduk tu, tetiba ada orang ketuk pintu, “Bueno??Desperado!”

Aiyyoooo..saya baru masuk, dan dah buka tudung ni..

Saya pun segera berwuduk, dan keluar. Bila keluar je, seorang mak cik yang tgh tggu toilet tu, tepuk tangan, dan cakap dengan kuat serta ketawa: “Hallelujah!”

Entahlah,saya merasakan mak cik tu nak ejek saya. Mungkin sebab dia nampak seorang muslim girl yang bertudung keluar, maka dia pun tepuk la tangan kuat2..

Dan saya berlalu dengan hati yang panas membara..berasap!

Saya keluar lalu mengadu dengan kawan2 yang lain. Tapi yelah, bila tengah marah, nasihat apa pun susah nak masuk.

Seorang sahabat ni cakap: “Ooh, biar je lah dia..”

Hurm, tapi dek kerana iman yang tengah nipis tahap kulit bawang, dan syaitan yang mencucuk2, akhirnya, terpacul dari mulut saya dengan nada marah; “Awak tak kena, boleh la!!”, lantas berjalan mendahului semua orang...

Maka syaitan bersorak gembira..

Dan bunga2 ukhuwah yang baru nak berkembang hampir saja layu..kering..

Astaghfirullahalazim....

Mudah betul saya melenting..

Cepat benar saya melatah..

Tengah berjalan seorang diri tu, teringat ayat Allah tentang salah satu ciri Ibadurrahman..

Allah kata :

"Adapun hamba-hamba Tuhan yang Maha Pengasih itu adalah orang-orang yang berjalan di bumi dengan rendah hati dan apabila orang-orang bodoh menyapa mereka, (dengan kata2 yang menghina), mereka mengucapkan, "Salam"... " (al-Furqan, 25:63)

Mengucapkan salam, perkataan yang baik...

Bukannya melepaskan kemarahan kpd orang lain, tahu??

Ok...rasa malu dgn diri sndiri..T_T

Kami jalan lagi, wpun dalam suasana agak tegang tu, masuk ke sebuah kedai baju (sbb nak solat di fitting room kat situ.) Hurm...rupanya, banyak Allah nak ajar..Hakikatnya, selain ciri2 Ibadurrahman tadi tu, ada satu lagi yang Allah nak ajarkan pada saya.

Nak tau apa?

Ukhuwwah...

***

Camni ceritanya..bila dah solat tu, kami tgk2 baju. Saya ni pulak muka masih laaaa muncung, boleh disangkut hanger!

Tapi, time muncung2 tu, roomate saya yang turut menyertai trip kami ni seakan2 memperlihatkan sisi dirinya yang lain.

Huh??

Mesti pembca nak cakap, "Ok, x faham..." =D

Sebabnya, saya tau, dia bukanlah seorang yang ala2 sweet2 gitu..dia jenis orang yang straight forward, dan x terlalu hiperbola kalau dikatakan, dia seorang yang tidak begitu expressive(ni berdasarkan pemerhatian saya).

Tapi la kan..nak cakap betapa dia berusaha nak gembirakan saya balik, dia amik baju kat rak2 tu, dan acu2 kat saya. Saya pulak yang pelik, eh budak ni??

Bila fikir2 balik, kadang kala, kita ni, mungkin bukan pun jenis orang yang sweet ke, apa ke, tapi dek kerana ukhuwwah, maka kita gagahkan juga diri ni untuk jadi sweet, untuk hiburkan sahabat kita..=)

Ukhuwwah kerana Allah...

Akhirnya, petang tu, kami ke bus station Seville untuk ke bumi seterusnya, Cordoba!

Seville-rasa yang bercampur baur....Aaaah, hari yang cuuuuuuuukup panjang!

Next post: Mengharap suria di Cordoba! =)